BASISSCHOOL KARIBOE HEEMSKERK

Typologie: Onderwijs
Locatie: Heemskerk
Bouwer: Rolvink Bouw
Fotografie: Studio de Nooyer

Basisschool De Kariboe in Heemskerk, gebouwd ter vervanging van een bestaande basisschool, is het perfecte schoolvoorbeeld van duurzaamheid.

Duurzaamheid betekent gedrag: zuinig en respectvol omgaan met andere mensen en de omgeving.”  Zegt het schoolhoofd van De Kariboe Henk Schweitzer. De school heeft namelijk “Duurzaamheid” als ethisch fundament, waarbij het gezamenlijke gebruik van het gebied en een gezonde leeromgeving de belangrijkste uitgangspunten hiervan zijn. Zowel de eenvoud van het ontwerp van de school als een slimmere en flexibelere indeling van de gemeenschappelijke ruimtes zorgen voor de optimale inzetbaarheid van het gewenste doel.

Voor de ruimte rondom de school is gekozen voor een natuurlijke en open speelplek. Kinderen kunnen hier in een groene oase de wereld ontdekken. De school is bedekt met een mos sedum dak wat zorgt voor isolatie, vertraagde waterafvoer en CO2 opname.

Door lokalen op het noorden te situeren wordt opwarming van de zon tegengegaan en wordt frisse buitenlucht aangezogen voor een optimale ventilatie. Om een significante verbetering van de leerprestaties van het kind te bewerkstelligen is gekozen voor dynamische verlichting. Door de aula, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal te koppelen kan één grote ruimte ontstaan.

Deze innovaties en het inzichtelijke duurzaamheidsconcept hebben geleid tot een fantastische harmonie tussen de school, de omgeving en de gebruikers ervan. Het kinderprogramma ZAPP heeft zelfs een speciale uitzending gewijd aan duurzaamheid, waarbij De Kariboe centraal stond.

Ontwerp gerealiseerd in dienst van SP Architecten.

Kantoor
Lombokstraat 21 GB
2103 TK Heemstede
T. 06 10200607
T. 06 26392263
E. info@eiland8architecten.nl

@ 2024 Eiland 8 Architecten

Postadres
Vuurboetsduin 95
2134 XP Hoofddorp
T. 06 10200607
T. 06 26392263
E. info@eiland8architecten.nl

Logo van de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.