AUGUSTINUS COLLEGE GRONINGEN

Typologie: Onderwijs
Locatie: Groningen
Bouwer: Jorritsma Bouw B.V.
Fotografie: Mark Sekuur Prima Focus

’Een veilige en vertrouwde onderwijsomgeving die balans biedt tussen hoofd, hart en handen.’

Dit is de wens voor het nieuwe schoolgebouw van het Augustinus College in Groningen. Zij pakken daarom ook meteen de kans aan om de gegeven vorm van onderwijs op een andere manier te organiseren. Alle vmbo-opleidingen worden namelijk nu intersectoraal aangeboden.

Naast deze opleidingen biedt de school ook ruimte aan een speciaal onderwijscentrum. Hierdoor kunnen leerlingen met een beperking deelnemen aan regulier onderwijs in een ondersteunende en zorgzame omgeving. Hiermee loopt het Augustinus College voor op de invoering ‘Wet Passend Onderwijs’ die ingevoerd werd op 1 augustus 2014, wat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om elk kind een goede onderwijsplek te bieden.

De onderwijsvisie van het Augustinus College is vertaald naar een passend bouwconcept rondom verschillende pleinen. Het ontwerp van de school baseert zich op een halve cirkel met een bolle buitenkant en een holle binnenkant. Deze vormen geven een veilig, maar tegelijkertijd ook open gevoel. Dit geeft het gebouw een eigen identiteit en sluit perfect aan bij de vertrouwde onderwijsomgeving die de school wil creëren.

Door het toepassen van een minimaal geveloppervlak ten opzichte van het vloeroppervlak is de school zeer compact. Door het opnemen van de Sportzaal in het gebouw is dit resultaat vergroot. Leerlingen hoeven daarom niet naar een nabij liggend gebouw te lopen en kunnen binnen de school blijven.

De school is ook uitgerust met bodemwarmtepomp technologie. Dit betekent dat er minimale koeling en verwarming noodzakelijk is om het gebouw op temperatuur te houden.

Zowel de stad Groningen als het Augustinus College zijn ervan overtuigd dat deze “Duurzame school op een groene campus” aan de onderwijsboulevard zijn maatschappelijke en educatieve rol nog jarenlang zal vervullen. De slimme ontwerpkeuzes verminderen namelijk de ecologische en economische belasting van het gebouw gedurende de levensduur.

Ontwerp gerealiseerd in dienst van SP Architecten.

Kantoor
Lombokstraat 21 GB
2103 TK Heemstede
T. 06 10200607
T. 06 26392263
E. info@eiland8architecten.nl

@ 2024 Eiland 8 Architecten

Postadres
Vuurboetsduin 95
2134 XP Hoofddorp
T. 06 10200607
T. 06 26392263
E. info@eiland8architecten.nl

Logo van de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.